«Designing and Implementing a Corporate Social Responsibility Framework for Start-Ups as a Visibility, Growth and Multiplication Tool-SUM»

26-11-2020

Το CSR Cyprus μετρά ακόμα μια σημαντική κατάκτηση. Έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης ως συντονιστής για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος/ Βασική Δράση 2 του Erasmus+ με θέμα: «Designing and Implementing a Corporate Social Responsibility Framework for Start-Ups as a Visibility, Growth and Multiplication Tool-SUM».

Ο στόχος του προγράμματος είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου για την εφαρμογή της ΕΚΕ σε νεοσύστατες εταιρείες (start-ups). Πιο συγκεκριμένα, το έργο SUM θα επιχειρήσει να παρέχει βελτιώσεις της υπάρχουσας κατάστασης και της πολιτικής για νεοσύστατες εταιρείες και θα προτείνει ένα σχετικό πλαίσιο που ενσωματώνει την ΕΚΕ και την τοποθετεί ως «στόχο προτεραιότητας» για τις νεοσύστατες εταιρείες για εκπλήρωση των ευθυνών τους μέσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Συνοπτικά, κύριοι στόχοι του έργου SUM είναι:

  • Δημιουργία πλαισίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για νεοσύστατες εταιρείες που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα δικαιώματα και την απασχολησιμότητα των πολιτών της ΕΕ, τη λογοδοσία, τη συμμετοχή των πολιτών, την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτό απαιτεί πιθανές διευκρινίσεις για το τι ακριβώς αναμένεται να πράξουν οι νεοσύστατες εταιρείες προκειμένου να εκπληρώσουν την κοινωνική τους ευθύνη.
  • Πληρέστερη κατανόηση της έννοιας ΕΚΕ μεταξύ της διευθυντικής ομάδας και των υπαλλήλων των νεοσύστατων εταιρειών. Από αυτήν την άποψη, η έννοια της ΕΚΕ πρέπει να εξηγηθεί καλύτερα και πιθανώς να επεκταθεί στους τομείς της πολιτικής εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Διευκρίνηση του ζητήματος της εταιρικής διαφάνειας που είναι σημαντικό για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στη διατήρηση αξιόπιστων και φερέγγυων οργανισμών. Το ζήτημα της διαφάνειας πρέπει να συνδεθεί άμεσα με το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ειδικά για τις νεοσύστατες εταιρείες που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και δεν διαθέτουν ακόμη τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. Από την άποψη αυτή, το έργο SUM προωθεί ένα πρόγραμμα απονομής βραβείων, που θα ανταμείβουν τις πιο εμφανείς και διαφανείς νεοσύστατες επιχειρήσεις.
  • Οι νεοσύστατες εταιρείες - και ιδιαίτερα οι διευθυντές και οι υπάλληλοι - είναι οι κύριες ομάδες-στόχοι και σημείο αναφοράς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ενσωματώσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην επιχείρησή τους.

Η κοινοπραξία αποτελείται από εφτά εταίρους (συμπεριλαμβανομένου του CSR Cyprus) που προέρχονται από 6 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας, σχετικά με το πεδίο και τους στόχους του έργου:

  • MB HOMO EMINENS (Λιθουανία)
  • DIE BERATER UNTERNEHMENSBERATUNGS GESELLSCHAFT MBH (Αυστρία)
  • HIGHER INCUBATOR GIVING GROWTH AND SUSTAINABILITY (Ελλάδα)
  • CENTRO SUPERIOR DE FORMACION EUROPA SUR (Ισπανία)
  • CE.S.CO.T. VENETO - Centro Sviluppo Commercio Turismo e Terziario  (Ιταλία)
  • CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION LTD (Κύπρος)

Οι έξι συνεργάτες προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά, κοινωνικά και επαγγελματικά υπόβαθρα, γεγονός που διασφαλίζει την επιτυχή εφαρμογή ενός τέτοιου πολύ-επίπεδου και διεπιστημονικού έργου. Μέλη της κοινοπραξίας είναι ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων που θα υποστηρίξουν τον σχεδιασμό εκπαίδευσης ενηλίκων και την εφαρμογή του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής μάθησης και των ΜΚΟ. Το έργο έχει διάρκεια δύο έτη.